Dr. Mehmet Şükrü Sekban kimdir ?

Serkan

New member
Dr. Mehmet Şükrü Sekban Kimdir? Gerçekten İddia Edildiği Kadar Etkili mi?

Arkadaşlar, bu başlığı açma sebebim bir süredir sosyal medyada ve farklı platformlarda sıkça adı geçen Dr. Mehmet Şükrü Sekban hakkında konuşmak. Herkesin bir fikri var ama çoğu yüzeysel. Benim derdim tartışmayı körüklemek, biraz da meseleye cesurca yaklaşmak. Çünkü bu ismin etrafında oluşan "karizma" ile "gerçek başarı" arasındaki uçurum dikkat çekici. Sizce bu adam gerçekten tıp dünyasında çığır açacak biri mi, yoksa medyatik söylemlerle abartılan bir figür mü?

İmaj mı, Gerçek mi?

Sekban’ın konuşmalarına baktığımızda güçlü bir özgüven görüyoruz. Kendini sürekli öne çıkaran, modern tıbbın sorunlarını dile getiren bir üslup kullanıyor. Ancak burada sorulması gereken kritik soru şu: Söyledikleri ne kadar bilimsel zemine oturuyor, ne kadarı kişisel yorumlardan ibaret? Bir doktorun popülerleşmesi için her zaman bilimsel başarı yetmez; medya ilişkileri, kişisel marka yönetimi ve toplumun duymak istediği cümleleri söylemek de işin içine girer. Sekban bu noktada daha çok "söylem" tarafında güçlü gibi görünüyor. Ama söylem ile icraat arasında büyük bir uçurum var.

Zayıf Noktalar ve Tartışmalı Alanlar

Sekban’ın en çok eleştirilen yönlerinden biri, pratik uygulamadan çok teorik ve popülist söylemlere yaslanması. Bazı meslektaşları onun "fazla konuşup az üreten" bir figür olduğunu iddia ediyor. Özellikle tıp gibi somut başarıların, yayınların ve klinik uygulamaların önemli olduğu bir alanda bu ciddi bir handikap. Eleştirel bir bakışla bakıldığında: Eğer yaptıkları gerçekten bu kadar değerli olsaydı, neden bilimsel literatürde daha çok iz bırakmamış?

Diğer yandan, bazı açıklamaları dogmatik bir hava taşıyor. Yani tartışmaya açık olmaktan çok "ben böyle düşünüyorum, nokta" havası var. Bu, akademik dünyada ilerlemek için ciddi bir dezavantaj. Çünkü bilim, sorgulanmadan kabul edilen otoriteler üzerine değil, sürekli sorgulama ve kanıt üzerine inşa edilir.

Erkeklerin Stratejik Bakışı vs. Kadınların Empatik Yaklaşımı

Burada forumda farklı bir perspektif açmak istiyorum. Erkekler genelde stratejik bakıyor: "Bu adamın söylediği şeyler bize nerede fayda sağlar, nerede zarar verir? Kendisini nasıl konumlandırıyor, uzun vadede bu tavrın getirisi ne olur?" diye düşünüyorlar. Kadınlar ise genelde daha empatik yaklaşıyor: "Sekban’ın söyledikleri toplumda bazı kırılmalara ışık tutuyor, cesur bir şekilde dile getiriyor; bu yönüyle önemli."

Peki ikisini dengelediğimizde tablo ne çıkıyor? Stratejik açıdan bakıldığında Sekban’ın söylemleri popülerlik sağlıyor ama uzun vadede sürdürülebilir mi? Empatik açıdan bakıldığında ise bazı tabuları yıkma çabası değerli olabilir ama yöntem hataları güven kaybettiriyor. Yani aslında Sekban’ın etkisi kısa vadeli bir rüzgâr olabilir, kalıcı bir fırtına değil.

Sekban’ın Toplum Üzerindeki Etkisi

Sekban, özellikle sağlık sistemine yönelik eleştirileriyle dikkat çekiyor. Haklı olduğu noktalar var: Türkiye’de sağlık çalışanlarının yükü ağır, sistemin adaletsizlikleri çok. Ancak eleştiriyi dile getirmek yetmiyor, çözüm üretmek gerekiyor. Burada eksik kalan nokta işte bu: Çözüm önerileri ya çok genel geçer ya da uygulanabilir olmaktan uzak.

Dahası, toplumda "kahraman doktor" figürüne olan açlık, onun sözlerini olduğundan daha büyük gösteriyor. Yani insanlar aslında Sekban’ı değil, kendi görmek istedikleri ideal figürü alkışlıyor olabilir. Bu da ciddi bir yanılsama yaratıyor.

Peki Gerçekten Fark Yarattı mı?

Forumdaşlar, soruyorum size: Bir doktorun fark yaratması için ne gerekir? Daha çok yayın? Daha çok somut başarı? Yoksa sadece güçlü bir hitabet? Sekban’ın şu anki pozisyonu daha çok "iyi konuşan ama sahada yeterince somut izi olmayan" biri gibi görünüyor. Sizce bu tarz isimler toplum için faydalı mı, yoksa zararlı mı?

Bazı erkekler soğukkanlılıkla "boş konuşuyor, somut iş yok" diye kestirip atabilir. Bazı kadınlar ise "en azından sorunları dile getiriyor, bu da bir şeydir" diyebilir. Benim görüşüm: Cesurca konuşmak tek başına yeterli değil, aksiyon da lazım. Aksi halde sadece bir retorik ustası olarak kalırsın.

Provokatif Sorular

– Sizce Sekban gerçekten sağlık sisteminde devrim yaratabilecek bir figür mü, yoksa sadece kendi PR’ını iyi yapan bir isim mi?

– Daha çok söylem mi önemli, yoksa somut bilimsel başarı mı?

– Toplumun "kahraman" arayışı, bizim gerçekçi değerlendirme yapmamızı engelliyor mu?

– Siz olsanız Sekban gibi birini takip eder miydiniz, yoksa mesafeli mi dururdunuz?

Sonuç

Dr. Mehmet Şükrü Sekban üzerine yapılacak tartışma aslında tek bir kişiden öte, toplumun beklentileri, doktor imajı ve bilime bakış açımızla ilgili. Onu göklere çıkarmak da, yerin dibine sokmak da kolay. Zor olan, objektif kalmak ve "gerçek katkısı ne?" sorusunu dürüstçe sormak. Bu başlıkta herkesin farklı görüşlerini duymak istiyorum. Çünkü ancak tartışarak bu sis perdesini aralayabiliriz.

Sizce Sekban, modern tıbbın cesur eleştirmeni mi, yoksa medyanın abarttığı bir figür mü? Haydi, tartışalım.