DTCP, yasa dışı kolonileri düzenlemeye yönelik normları kolaylaştırır

gulay

New member
Şehir ve Ülke Planlama Dairesi (DTCP), şehir sınırları dışındaki yasadışı kolonileri yasallaştırmak ve bu alanlardaki altyapı eksikliklerini gidermek için düzenleme başvurularının son tarihini 14 Temmuz’a kadar uzattı.


DTCP, yasa dışı kolonileri düzenlemeye yönelik normları kolaylaştırır

DTCP yetkilileri, bakanlığın koloni sakinlerinin başvurmasına izin vermenin yanı sıra normları gevşettiğini ve düzenleme ücretini düşürdüğünü söyledi.

Bölge Şehir Plancısı (Uygulama) Manish Yadav, bakanlığın ana amacının, önerilen gelişmeye maksimum sayıda yasadışı koloni getirmek ve geliştirme ücretini ödedikten sonra sakinlerin yeterli altyapıya sahip olmalarını sağlamak olduğunu söyledi.

“Gurugram’da bu program kapsamında düzenlemeye uygun 100’den fazla koloni var ve hükümet, program kapsamındaki maksimum koloni sayısının geçerli olmasını sağlamak için normları gevşetti” dedi.

Haryana hükümetine göre, bu kolonilerin gelişimi, 2021 Haryana Belediye Tesisleri ve Belediye Dışındaki Altyapı Eksik Alanlarının Yönetimi (Özel Hükümler) Yasası kapsamında düzenlenecektir. Bu yasa kapsamındaki politika geçen yıl 19 Temmuz’da açıklandı.

DTCP yetkilileri, bugüne kadar 75 koloninin düzenleme için başvurduğunu ve tekliflerin Chandigarh’a gönderildiğini söyledi. Belgeler incelendikten sonra başvuru sahibi 59 koloniden daha ayrıntılı belgelerin toplanmasına, normların gevşetilmesine ve yasallaştırma başvuru tarihinin 14 Temmuz’a uzatılmasına karar verildi.

Bakanlık, daha küçük kolonilerin düzenli hale getirilmesinin önünü açmak için 6 Nisan’da daha küçük kolonilerin en az iki dönüm büyüklüğünde olması ve yasal kolonilere bitişik olması şartını kaldırdı. Koloniler iki dönümden azsa ve yasal bir koloniye erişim yolu varsa, yasallaştırılabilirler.

Ancak yetkililer, bağımsız bir koloninin en az iki dönüm büyüklüğünde olması şartının hala geçerli olduğunu söyledi.

Yeni normlara göre, koloninin beş sakini de bir araya gelebilir ve düzenleme için başvurabilir.

Bakanlık ayrıca yasadışı kolonilerdeki boş araziler için geliştirme ücretini %10’dan %8’e düşürdü. Aynı zamanda yapılan konutlarda geliştirme ücreti %5 olacak. Yetkililer, bu ücretin söz konusu bölgedeki tarım arazilerinin ilçe oranına göre ödenmesi gerektiğini söyledi.

Ücret, ticari bileşen için ilçe tarifesinin üç katıdır. Bunun dışında bu kolonilerde bulunan sanayi birimleri, ticari kuruluşlar, alışveriş merkezleri, multipleksler, oteller ve ziyafet salonları vb. parseller vaziyet planında uygun şekilde temsil edilmelidir. Yetkililer, bunların geliştirme ücreti kapsamı dışında tutulacağını söyledi.

Bakanlık tarafından yapılan bir başka değişiklik de, daha önce bu kolonileri düzenlemenin temeli kolonide satılan arazilerin bir kaydının olması gerektiğiydi, ancak şimdi hükümet hem satış tapularının hem de Temmuz ayından önce akdedilmiş tescilli sözleşmelerin kayıt altına alınmasına karar verdi. 1, 2022 tapulu sayılacaktır.

Yadav, belgeleme süreci tamamlandıktan sonra bu kolonilerin düzenlemeye uygunluğu konusunda hükümete bir teklif sunulacağını söyledi. “Normlar gevşetildi ve şimdi düzenleme için daha fazla koloninin başvurmasını bekliyoruz” dedi.

Sai Kunj RWA Başkanı Rakesh Rana, hükümetin koloni alanını küçültme, geliştirme ücretlerini düşürme ve benzeri hamleler gibi normları gevşetmesinin bu kolonilerde yaşayan insanlara büyük fayda sağlayacağını söyledi. “Artık bireysel sakinler bir grup olarak düzenleme için başvurabilir ve bu büyük bir destek” dedi.

Bir danışman olan Rajpal Katyal, hükümet politikasının gerçek arazi durumu dikkate alınarak yapılması gerektiğini söyledi. “Politikaların koloni boyutuna, yol altyapısına veya eksikliğine, yerleşim alanına ve altyapı geliştirme için arazinin mevcudiyetine göre ayarlanması gerekiyor” dedi.