Gurugram, atıktan odun kömürüne dönüştürme tesisi için NTPC ile MoU imzaladı

gulay

New member
Gurugram: Yetkililer, Gurugram Belediye Şirketi'nin (MCG), Bandhwari depolama sahasında ilk 'çöpten kömüre üretim tesisini' kurmak için 10 Temmuz'da Ulusal Termal Enerji Şirketi (NTPC) ile bir mutabakat zaptı (MoU) imzalayacağını söyledi. Ayrıca Faridabad'ın kendi çöpten odun kömürüne dönüştürme tesisine de sahip olacağını doğruladılar. Enerji Bakanı Manohar Lal Khattar bu projeleri Cuma günü tamamlayacak.


Ulusal Termal Enerji Kurumu (temsili fotoğraf)

MCG Komiseri Narhari Singh Bangar, tesisin tam olarak devreye alındığında şehirdeki 600 ton atığı 200 ton kömüre dönüştüreceğini açıkladı. “Bu ayın başında, şehir atıklarını kömüre dönüştürecek tesisin deneme ve testleri, sermaye maliyetini NTPC ile gerçekleştirdik. MCG şehir genelinde toplanan araziyi ve atıkları sağlayacak. Bangar, tesisin şehir atıklarından günlük 200 ton yeşil kömür üreteceğini söyledi.

Yetkililer, Delhi'de son bir toplantı düzenlendiğini ve birkaç testin ardından projeye önümüzdeki ay inşaatın başlaması için yeşil ışık yakıldığını söyledi. Çöplerin, MCG'nin konuşlandırdığı çöp taşıma araçlarıyla şehrin farklı yerlerinden tesise taşınacağı belirtildi. Bangar ayrıca, Khattar'ın projeyi onaylamasıyla Faridabad'ın da benzer bir tesise kavuşacağını söyledi.

Mutabakat Zaptı'ndan haberdar olan yetkililer, şehrin atıktan odun kömürüne dönüştürme tesisinin NTPC tarafından kurulacağını ve 18 ay içinde tamamlanacağını söyledi. Ayrıca yakın zamanda yapılan bir testte 50 ton atığın başarıyla yeşil kömüre dönüştürüldüğünü de eklediler. Bu girişim, MCG'yi yeni atık işleme sözleşmeleri için ihaleye çıkarken zor durumda bırakan Ecogreen Energy'nin atık yönetimi sözleşmesinin feshedilmesinin ardından geldi. Bu gelişmeyle birlikte MCG artık çöp depolama alanından sorumlu olmayacak. Yetkililer, tesisin faaliyete geçmesiyle birlikte şu anda incelenmekte olan ihale ve işleme birimlerinin yükünü ortadan kaldıracağını belirtti.

Eski Haryana Başbakanı Manohar Lal Khattar, 10 Aralık 2021'de Bandhwari'de Atıktan Enerjiye (WTE) yönelik bir tesisin temel taşını atmıştı ve tesisin 2024'te tamamlanması planlanıyor. Yetkililer, NTPC'nin bu yıl Şubat ayında Varanasi'de benzer başarılı bir proje başlattığını belirtti.

Yetkililere göre yeni tesis, karbon-polimer bağlarını kırmak ve oksijen yokluğunda uçucu gazları açığa çıkarmak için hammaddelerin 300 ila 350 °C'de termokimyasal olarak işlendiği kavurma teknolojisini kullanacak. Kapalı bir reaktörde gerçekleştirilen bu işlem, ortaya çıkan baca gazlarının temizlenmesini kolaylaştırır ve son ürün olan kavrulmuş odun kömürü, hidrofobiktir ve geleneksel kömürle karşılaştırılabilecek yüksek bir kalorifik değere sahiptir.

Bangar, atıktan odun kömürüne dönüştürme tesisinin, oksijensiz ısıtma ve düşük emisyon nedeniyle WTE tesislerine kıyasla daha az çevresel risk oluşturduğunu açıkladı. İşkenceye tabi tutulmuş odun kömürü işlemi, daha ucuz baca gazı arıtımı gerektirir ve daha yüksek elektrik üretim potansiyeli sunar. Buna karşılık, Atık Tesisleri uçucu külün profesyonel bir şekilde bertaraf edilmesini ve dioksin ve furan oluşumundan kaynaklanan kirleticilerle mücadele için özel önlemlerin alınmasını gerektirir.

MCG yetkilisi ayrıca, ömrünü tamamlamış atıkların işlenmesi, atıkların jeneratörler tarafından ayrıştırılmaması ve toplu atık üreticilerinin yüzde 100 yerinde işlemeyi başaramaması dahil olmak üzere, MCG'nin atık yönetiminde karşılaştığı çeşitli zorlukların altını çizdi. Aktarma istasyonları ve taze atık işleme için arazi eksikliğinin yanı sıra atık atık tesisinin kurulumundaki gecikme, atık yönetim sisteminin genel verimliliğini ve etkinliğini etkilemiştir.

Ecogreen daha önce Ağustos 2017'de Haryana hükümetiyle belediye katı atık yönetimi ve Bandhwari'de 15 MW'lık bir Atık Enerji tesisinin inşası için bir imtiyaz anlaşması imzalamıştı.

Yetkililer, faaliyete geçtikten sonra atık gaz tesisinin günde 25 MW enerji kapasitesine sahip olacağını ve her biri günde 750 ton işleme kapasiteli iki kazana sahip olacağını belirtti.