hamilelik ve dis sagligi ?

Abdurrazak

Global Mod
Global Mod
Hamilelik ve Dis Saglg | gebelik dogum hamilelik yumurtlama gunu


Hamilelik doneminde fizyolojik ve psikolojik olarak vucutta bir takm degisiklikler meydana gelmektedir. En onemli degisiklik ostrojen ve progesteron hormon seviyelerindeki artstr. Bu durum disler uzerindeki plak birikiminin artmas, disetlerinde kzarklk, hassasiyet, buyume, kanama, diseti iltihab gibi bir takm problemlere neden olabilmektedir. Ayrca bu donemde tukrukteki asit miktar artacag icin disler curumeye yatkn hale gelebilir. Hamileligin ilk aylarnda gorulen bulant ve kusma sonras annenin agz hijyenine dikkat etmemesi de curuk riskini artrmaktadr. Kanamal disetleri de hastann dis frcalama sklgn olumsuz etkileyebilir. Hamilelikte olusabilecek dental problemleri azaltmak icin hamilelik oncesi yaplan rutin kontrollerde agz ve dis saglg muayenesi de eklenmelidir. Hamilelik doneminde kalsiyum ihtiyac da artar. Anne ve bebegin kemik ve dis saglg icin annenin gunluk 12001500 mg kalsiyum gereksinimi vardr. Sut ve sut urunleri ile yesil yaprakl sebzeler gibi kalsiyumdan zengin gdalar alarak kalsiyum gereksinimi karslanmaldr. Eger gdalarla yeterli kalsiyum saglanamazsa bebegin gelisimi icin gerekli olan miktar annenin kemiklerinden karslanr. Dislerden kalsiyum cozunmesi olmaz.Hamilelik srasnda bebegin kendisi icin gerekli olan kalsiyumu annenin dislerinden alarak dislerin cabuk curumesine yol actg, bu nedenle hamile annelerin dis kaybna ugradg dusuncesi tamamen yanlstr. HAMILELIK DONEMINDE DIS TEDAVILERI
Hamileligin her doneminde dis tedavilerini takip eden kadn dogum uzmann gorus ve onerileri alnanarak yaplabilir.Dis tedavileri icin en uygun zaman 4. ve 6. aylar arasdr. Dis veya diseti enfeksiyonu gibi acil durumlar bebegin gelisimini, dental tedavilerin olumsuzluklarndan daha fazla etkileyecektir. Dis ve disetindeki hassasiyet ve kanamalarda vakit gecirmeden dis hekimi kontrolune gidilmelidir.
Anestezi: Dental tedavilerde kullanlan lokal anesteziklerin her hangi bir yan etkisi rapor edilmemistir. Kullanmnda bir saknca yoktur.
Ilac Kullanm: Genel anlamda uygun antibiotik kullanmnn da bebek icin bir sakncas yoktur. Ozellikle penisillin turevi ve sefalosporin cinsi antibiyotikler tercih edilmelidir. Tetrasiklin grubu antibiotikler bebegin dislerinde renklenmelere neden olacagndan kullanlmamaldr.Gebelerde DNA giraz inhibitorlerinin kullanm da sakncaldr. Rontgen: Dis hekimliginde kullanlan rontgenlerde radyasyon oran cok dusuktur. Hamilelerde rontgen cekimi ancak tan ve tedavi icin zorunluluk gosteriyor ise uygun teknik sartlar dahilinde cekilebilir. Ayrca dis icin cekilen rontgen rahimden cok uzaktr. HAMILELIKTE AGIZ VE DIS BAKIMI
Gunluk agz ve dis bakm eskisine oranla daha ozenli bir sekilde devam ettirilmelidir.
Gunde en az iki kere dis frcalanmal,
Disler aras frca veya disipi kullanlmaldr.
Dis hekimi kontrolunden flouridli agz gargaralar ile zaman zaman desteklenerek curuk ve plak kontrolu saglanmaldr.
Ozellikle ilk aylarda olusan kusmalar sonrasnda agz bol su ile calkalanmaldr.
Ayrca Dis hekimi kontrollerinde yuksek curuk risk grubunda yer alan hamilelerde yuzeyel flourid uygunlamas gerekmektedir. Ozellikle ogun aralarnda alnan yapskan sekerli gdalardan kacnlmal, alndgnda ise disler tekrar frcalanmaldr.
Dengeli beslenmede dis ve diseti saglgnn surdurulmesi acsndan onemlidir. Protein, A vitamini (et, sut, yumurta, sar sebze ve meyveler), C vitamini (narenciye, domates, cilek), D vitamini (et, sut, yumurta, balk) ve kalsiyum (sut ve sut urunleri, yesil yaprakl sebzeler)dan zengin gdalarn yeterince alnmas gereklidir.
Hamileligin 2.trimensinde( 4.-5.-6. aylarnda) mutlaka dis hekimi kontolune gidilmelidir.