Haryana vatandaşları seçimler öncesinde 'Yeşil Manifesto' hazırladı

gulay

New member
Haryana eyaletindeki vatandaşlar, bu yıl yapılacak genel seçimler öncesinde siyasi partilere sunulmak üzere 'Yeşil Manifesto' adı verilen bir belge hazırlamak üzere büyük bir girişim başlattı.


Aravallis İçin İnsanlar ekibi, önümüzdeki birkaç hafta içinde çeşitli sektörlerden uzmanlar, gençler, çiftçiler, sivil gruplar ve kırsal ve kentsel alanlardaki iş ve temizlik işçileri gibi hassas meslek gruplarının temsilcileriyle “büyük bir sosyal yardım” gerçekleştireceğini duyurdu. Haryana'nın. (HT fotoğrafı)

Aravalli Dağları'nı korumak için çalışan bir grup vatandaş ve çevre uzmanından oluşan People for Aravallis, eyalet tarihinde ilk kez Haryana için Yeşil Manifesto 2024'ün ilk taslağını hazırladı. Belgenin, devlet için çevresel ve bilimsel değerlere dayalı bir kalkınma vizyonu oluşturma yolunda ilk adım olduğu söyleniyor.

“Ülkedeki orman örtüsünün en düşük olduğu eyalette yaşayan (%21 olan ulusal ortalamaya kıyasla %3,6), aşırı su stresinden muzdarip olan ve sıcak hava dalgasının yükünü taşıyan insanlar olarak, “ Tüm doğal ekosistemleri ve sakinleriyle birlikte tüm eyalet, seçilmiş temsilcilerimiz ve politikacılarımızın karar alma sürecinin merkezinde yer alıyor ve ekolojik akıl, sürdürülebilirlik, sosyal adalet ve katılımcı demokrasi ilkelerine dayanıyor” dedi Neelam Ahluwalia, grubun kurucu üyesi.

People for Aravallis ekibi, önümüzdeki birkaç hafta içinde geniş bir yelpazedeki sektörlerden, gençlikten, çiftçilerden, sivil gruplardan uzmanların ve iş ve sanitasyon gibi hassas meslek gruplarının temsilcilerinin katılımıyla “geniş çaplı bir sosyal yardım” gerçekleştireceğini duyurdu. Kırsal ve kentsel bölgelerdeki işçilerin Haryana ile temasa geçmesi için.

Ahluwalia, amacın Yeşil Manifesto'nun ilk taslağının içeriğini tartışmak, belgeye daha fazla nokta eklemek ve vatandaşların talepleri konusunda fikir birliğine varmak olduğunu söyledi. Bu kapsamlı istişare sürecinin ardından Haryana Yeşil Manifestosu 2024'ün nihai taslağı, bu yıl genel seçimlere katılan tüm siyasi partilere sunulacak.

Bu manifesto, devleti etkileyen çevresel bozulmaya ve iklim krizine aktif bir tepki verilmesi çağrısında bulunuyor. Çevre sağlığının, ona bağlı olan insanların, hayvanların ve yaban hayatının sağlığı üzerinde doğrudan etkisi olduğunu vurguluyor.

Birleşmiş Milletler, insan kaynaklı küresel ısınma nedeniyle dünyanın ciddi bir iklim krizinin eşiğinde olduğu konusunda uyarıyor. Haryana sakinleri artan sıcak hava dalgalarından ve değişen yağış düzenlerinden dolayı sıkıntı çekiyor. Bu yılın mayıs ve haziran aylarında Haryana, Sirsa'da 50 santigrat dereceye ve eyaletin diğer bazı bölgelerinde 45-50 santigrat dereceye ulaşan şiddetli sıcaklık dalgaları yaşadı.

“Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli'nin (IPCC) son raporuna göre, insan faaliyetlerinden kaynaklanan sera gazları halihazırda 1,1°C'lik küresel ısınmaya neden oldu. Uluslararası düzeyde kabul edilen 1,5°C küresel ısınma hedefine ulaşma mücadelesi, mevcut siyasi liderlerimizin gözünde bu on yılda kazanılacak veya kaybedilecek” dedi İklim Cephesi Hindistan'ın direktör yardımcısı Ruchith Asha Kamal, Haryana'nın Yeşil Manifestosu için paydaş katılımını savundu.

“Haryana Eyaleti İklim Eylem Planı'na göre, Haryana'nın 22 ilçesinin %95'i 'yüksek ve orta iklim riski puanına' sahip; Nuh ise en savunmasız bölge. Küresel ısınmanın ve iklim değişikliğinin uzun vadeli etkilerinden en çok gençler başta olmak üzere bölge sakinleri etkileniyor. People for People'ın 16 yaşındaki öğrencisi ve gençlik üyesi Jashvir Singh, “Sera gazı emisyonlarını azaltmak, doğayı restore etmek ve gençlerin ve sessiz flora ve faunamızın gelişebileceği Haryana için iklime dayanıklı bir ekonomi yaratmak çok önemli” dedi. Aravallis.

Yeşil Manifesto, Haryana'yı rahatsız eden çevre ve ekosistem sorunlarını ayrıntılarıyla anlatıyor. Haryana'nın toplam coğrafi alanının %8,24'ünün (364.154 ha) bozulduğu, bunun da gıda ve su güvenliğini olumsuz yönde etkilediği belirtildi.

Haryana aynı zamanda su kıtlığı çeken bir eyalettir. Yıllık yeraltı suyu çekimi, geri kazanılabilir yeraltı suyu kaynaklarının %137'sine tekabül etmektedir. Eyaletin %45'inde yeraltı suyu kalitesi “iyi değil” olarak derecelendirilirken, bölgenin %10'u tuzlu ve sular altında kaldı.

“Ormanların yok edilmesi, yasadışı tecavüzler, madencilik, ticari projeler ve Bandhwari gibi atık depolama alanları ile katı kuralların ve yaptırımların olmayışı, Haryana'nın doğal ekosistemlerini tehdit ediyor. Bu, yeşil akciğerlerin, önemli su besleme bölgelerinin, yaban hayatı habitatlarının ve koridorların kaybına neden olur. Haryana'nın doğal ve insan yapımı ekosistemlerinin her birinin sağlığı, diğerlerini doğrudan veya dolaylı olarak etkiler. İlk Yeşil Manifesto'nun taslağını hazırlarken eyaletteki ormanlar ve tepeler, sulak alanlar, yeraltı suyu, tarım, hava kalitesi gibi çeşitli ekosistemlere yönelik sorunların ve gereksinimlerin yanı sıra ısı, su, atık yönetimi, temiz hava ve kirliliğin azaltılması gereksinimlerinin ana hatlarını çizdik. . Bunun Haryana için daha sürdürülebilir bir geleceğe yönelik önemli bir ilk adım olduğuna inanıyoruz.” dedi Ahluwalia.