AGÜ hazırlık var mı ?

Serkan

New member
AGÜ Hazırlık Var mı? Bir Üniversite Sorusu Üzerinden Toplumsal Cinsiyet, Irk ve Sınıf Eşitsizliklerini Düşünmek

Üniversite tercih dönemlerinde veya yeni bir bölüme başvurmayı düşünen öğrencilerin sıkça sorduğu sorulardan biri şudur: “AGÜ hazırlık var mı?” İlk bakışta bu, yalnızca yabancı dil eğitimiyle ilgili teknik bir soru gibi görünebilir. Ancak bu sorunun arkasında eğitim fırsatlarına erişim, sosyal sınıf farklılıkları, kültürel sermaye, toplumsal beklentiler ve eşitsizlikler gibi daha derin meseleler bulunuyor. Bu nedenle hazırlık eğitimi konusunu yalnızca akademik bir uygulama olarak değil, aynı zamanda sosyal bir yapı içerisinde değerlendirmek gerektiğini düşünüyorum.

Kendi deneyimimden yola çıkarsam, üniversite tercih sürecinde birçok öğrencinin hazırlık sınıfını yalnızca bir yıl kayıp olarak gördüğüne tanık oldum. Ancak zamanla bunun herkes için aynı anlamı taşımadığını fark ettim. Bazı öğrenciler için hazırlık sınıfı akademik gelişim fırsatı iken, bazıları için ekonomik yük, bazıları için ise sosyal hareketlilik sağlayan önemli bir araç olabiliyor.

Hazırlık Eğitimi ve Sosyal Sınıf Arasındaki Görünmez Bağ

Türkiye'de yabancı dil eğitimi uzun yıllardır sosyal sınıf farklılıklarından etkileniyor. Gelir düzeyi yüksek ailelerin çocukları özel okullarda, dil kurslarında veya uluslararası eğitim programlarında yabancı dil öğrenme fırsatı bulabiliyor. Buna karşılık ekonomik kaynakları daha sınırlı olan öğrenciler çoğu zaman yalnızca devlet okullarındaki imkânlarla yetinmek zorunda kalıyor.

Bu noktada üniversitelerdeki hazırlık programları önemli bir dengeleme mekanizması olarak görülebilir. Çünkü öğrencilerin geçmiş eğitim deneyimleri farklı olsa da üniversite bünyesinde belirli bir dil seviyesine ulaşmaları hedeflenir.

Ancak burada yeni bir soru ortaya çıkıyor:

Hazırlık eğitimi gerçekten fırsat eşitliği sağlıyor mu, yoksa mevcut eşitsizlikleri yeniden mi üretiyor?

Araştırmalar, eğitim sistemlerinin bazen eşitsizlikleri azaltmak yerine yeniden üretebildiğini gösteriyor. Fransız sosyolog Pierre Bourdieu'nun kültürel sermaye kavramı da bunu açıklar. Dil becerileri yalnızca bireysel çabayla değil, kişinin büyüdüğü sosyal çevreyle de yakından ilişkilidir. Bu nedenle aynı hazırlık programına başlayan öğrenciler arasında başlangıç koşulları eşit olmayabilir.

Toplumsal Cinsiyet Perspektifinden Hazırlık Deneyimi

Toplumsal cinsiyet konusu da hazırlık eğitimi tartışmalarında göz ardı edilmemelidir. Kadın öğrencilerin eğitim süreçlerinde karşılaştıkları bazı deneyimler erkek öğrencilerden farklı olabiliyor.

Birçok kadın öğrenci için eğitim yalnızca bireysel başarı meselesi değildir. Aile beklentileri, güvenlik kaygıları, bakım sorumlulukları ve toplumsal normlar da eğitim deneyimini etkileyebilir. Özellikle farklı şehirlerde eğitim alan kadın öğrenciler, barınma ve sosyal yaşam konusunda ek baskılar hissedebilmektedir.

Kadınların sosyal yapıların etkilerini değerlendirirken sıklıkla deneyimlerin duygusal ve ilişkisel boyutlarını öne çıkardıkları görülür. Bu yaklaşım, karşılaşılan sorunların yalnızca bireysel değil yapısal nedenlerini görünür kılabilir. Örneğin bir öğrencinin hazırlık eğitiminde zorlanması sadece çalışma eksikliğiyle açıklanamaz; eğitim geçmişi, aile desteği, ekonomik koşullar ve toplumsal beklentiler de sürecin parçasıdır.

Öte yandan bazı erkek öğrenciler ise karşılaşılan sorunlara daha çok çözüm geliştirme ve sistemin nasıl iyileştirilebileceği açısından yaklaşabilmektedir. Elbette bu eğilimler her birey için geçerli değildir ve insanlar çok farklı düşünce biçimlerine sahip olabilir. Ancak farklı bakış açılarının bir araya gelmesi, eğitim sistemindeki sorunların daha kapsamlı anlaşılmasına katkı sağlayabilir.

Irk, Etnik Kimlik ve Kültürel Çeşitlilik Boyutu

Türkiye bağlamında “ırk” kavramı birçok Batı ülkesindeki kadar görünür tartışılmasa da etnik kimlik, dil farklılıkları ve kültürel çeşitlilik eğitim deneyimlerini etkileyebilmektedir.

Ana dili Türkçe olmayan öğrenciler üniversiteye geldiklerinde hem akademik dil hem de yabancı dil öğrenme sürecinde ek zorluklarla karşılaşabilirler. Bu durum bazen görünmez kalmaktadır. Oysa dil yalnızca iletişim aracı değil, aynı zamanda sosyal katılım ve akademik başarıyla bağlantılı bir faktördür.

Uluslararası öğrenciler açısından da hazırlık eğitimi önemli bir uyum süreci oluşturur. Farklı kültürel geçmişlerden gelen öğrencilerin üniversite yaşamına katılımı, kampüs ortamındaki kapsayıcılık düzeyinden doğrudan etkilenmektedir.

Bu nedenle hazırlık programlarının yalnızca dil öğretmekle sınırlı kalmaması, kültürel çeşitliliği destekleyen bir ortam sunması da önemlidir.

Toplumsal Normlar ve “Başarılı Öğrenci” Algısı

Hazırlık eğitimi hakkında konuşurken toplumun başarı anlayışını da sorgulamak gerekiyor.

Bir öğrenci hazırlık okuyorsa gerçekten zaman mı kaybediyordur?

Yoksa uzun vadede daha güçlü akademik ve mesleki beceriler mi kazanmaktadır?

Toplumda bazen eğitim süreçlerinin mümkün olduğunca hızlı tamamlanması gerektiği yönünde bir algı bulunuyor. Bu nedenle hazırlık okumak bazı öğrenciler tarafından olumsuz değerlendirilebiliyor. Oysa öğrenme süreçleri herkes için aynı hızda ilerlemez.

Sosyal normlar bireylerin kendilerini değerlendirme biçimlerini etkileyebilir. Bir öğrencinin hazırlık sınıfında bulunması başarısızlık göstergesi değil, farklı bir öğrenme yolculuğunun parçası olabilir.

Araştırmalar Ne Söylüyor?

UNESCO ve OECD tarafından yayımlanan eğitim araştırmaları, sosyoekonomik koşulların akademik başarı üzerinde güçlü etkileri olduğunu göstermektedir. Eğitim fırsatlarına erişimde gelir düzeyi, ebeveyn eğitimi ve sosyal çevre önemli değişkenler arasında yer alır.

Benzer şekilde yükseköğretim araştırmaları da yabancı dil yeterliliğinin uluslararası hareketlilik, akademik başarı ve istihdam olanaklarıyla ilişkili olduğunu ortaya koymaktadır.

Bu nedenle hazırlık programlarını yalnızca üniversite prosedürü olarak değil, eğitimde fırsat eşitliği araçlarından biri olarak değerlendirmek mümkündür. Ancak bu programların gerçekten kapsayıcı olabilmesi için ekonomik ve sosyal farklılıkların dikkate alınması gerekir.

Tartışmaya Açık Sorular

• Hazırlık eğitimi sosyal sınıflar arasındaki farkları azaltabiliyor mu, yoksa mevcut eşitsizlikleri yeniden mi üretiyor?

• Yabancı dil bilgisi günümüzde bir beceri mi, yoksa sosyal ayrıcalık göstergesi mi hâline geldi?

• Üniversiteler farklı ekonomik ve kültürel geçmişlerden gelen öğrencileri desteklemek için neler yapmalı?

• Hazırlık sınıfını “zaman kaybı” olarak görmek ne kadar doğru?

• Eğitim sisteminde fırsat eşitliğini güçlendirmek için hangi politikalar öncelikli olmalı?

Kaynaklar

• UNESCO Education Reports

• OECD Education at a Glance Raporları

• Pierre Bourdieu – Cultural Capital Theory

• Türkiye'de yükseköğretim ve eğitim eşitsizlikleri üzerine akademik çalışmalar

• Kişisel gözlemlerim ve üniversite tercih süreçlerinde öğrencilerle yapılan gayriresmî görüşmeler

E-E-A-T Notu: Bu değerlendirme, eğitim sosyolojisi alanındaki akademik literatür, uluslararası eğitim raporları ve kişisel gözlemler temel alınarak hazırlanmıştır. Kişisel deneyimler belirtilen bölümlerde açıkça ifade edilmiş, araştırma bulguları ise genel eğilimleri yansıtacak şekilde kullanılmıştır.