Ses Sekmesi Nasıl Engellenir ?

Zeynep

New member
\Ses Sekmesi Nedir ve Neden Engellenmelidir?\

Ses sekmesi, internet tarayıcıları ve uygulamalarında, web sayfalarının veya uygulamaların arka planda sesli içerikler çaldığı sekmelerdir. Bu sekmeler, kullanıcıların istemediği seslerin duyulmasına neden olabilir ve bilgisayarın genel performansını etkileyebilir. Genellikle müzik, video, reklamlar veya oyunlar gibi ses içeriği barındıran sayfalar, özellikle çok sayıda sekme açıkken rahatsız edici olabilir.

Çoğu zaman sesli içeriklerin, özellikle dikkat dağıtan reklam seslerinin, kullanıcı deneyimini olumsuz etkilemesi nedeniyle bu ses sekmelerinin engellenmesi istenebilir. Bu makalede, ses sekmesinin nasıl engelleneceği, hangi yöntemlerin kullanılacağı ve bu konuda sıkça sorulan sorulara detaylı yanıtlar sunulacaktır.

\Ses Sekmesi Nasıl Engellenir?\

Ses sekmesi engellemek için birden fazla yöntem bulunmaktadır. Her tarayıcıda farklı özellikler mevcut olduğu için kullanıcılar, hangi tarayıcıyı kullandıklarına göre uygun çözüm yollarını tercih edebilirler. İşte popüler web tarayıcıları için ses sekmesi engelleme yöntemleri:

\1. Google Chrome’da Ses Sekmesi Engelleme\

Google Chrome, en yaygın kullanılan tarayıcılardan biridir ve bu tarayıcıda ses sekmesini engellemek oldukça basittir. Aşağıdaki adımları izleyerek sesli içeriklerin otomatik olarak çalmasını engelleyebilirsiniz:

* **Adım 1**: Google Chrome’u açın ve sağ üst köşedeki üç nokta simgesine tıklayın.

* **Adım 2**: Menüden “Ayarlar” seçeneğine tıklayın.

* **Adım 3**: Ayarlar sayfasında “Gizlilik ve güvenlik” sekmesine tıklayın.

* **Adım 4**: “Site Ayarları”na tıklayın ve “Ses” seçeneğini bulun.

* **Adım 5**: Ses ayarları altında, “Tüm siteler için sesi engelle” seçeneğini aktif hale getirin.

Bu işlemi yaptıktan sonra, Chrome üzerinde açtığınız herhangi bir sekme, arka planda sesli içerik oynatmaya çalışsa bile ses duyulmaz. Ancak, istediğiniz zaman bu ayarı değiştirebilir ve belirli sitelere ses izni verebilirsiniz.

\2. Mozilla Firefox’da Ses Sekmesi Engelleme\

Mozilla Firefox, kullanıcıların web tarayıcılarını daha kişiselleştirmelerini sağlayan güçlü özelliklere sahiptir. Firefox’ta ses sekmelerini engellemek için şu adımları takip edebilirsiniz:

* **Adım 1**: Firefox’u açın ve sağ üst köşedeki üç çizgi simgesine tıklayın.

* **Adım 2**: Açılan menüden “Ayarlar” seçeneğine tıklayın.

* **Adım 3**: “Gizlilik & Güvenlik” sekmesini seçin.

* **Adım 4**: “İzinler” bölümüne gelin ve “Ses Oynatmaya İzin Ver” seçeneğinin yanındaki kutuyu işaretleyin.

* **Adım 5**: Web sayfasındaki sesli içerikleri engellemek için “Ses Oynatmaya İzin Ver” seçeneğini devre dışı bırakabilirsiniz.

Bu adımları uygulayarak, Firefox’ta sesli içeriklerin otomatik olarak oynatılmasını engelleyebilirsiniz.

\3. Microsoft Edge’de Ses Sekmesi Engelleme\

Microsoft Edge, Windows kullanıcıları için özellikle popüler bir tarayıcıdır. Edge’de ses sekmelerini engellemek için şu adımları izleyebilirsiniz:

* **Adım 1**: Edge tarayıcısını açın ve sağ üst köşede bulunan üç nokta simgesine tıklayın.

* **Adım 2**: Menüden “Ayarlar”ı seçin.

* **Adım 3**: “Çerezler ve site izinleri” seçeneğine tıklayın.

* **Adım 4**: “Ses” sekmesini bulun ve buradan “Tüm sitelerde sesi engelle” seçeneğini işaretleyin.

Microsoft Edge, sesli içeriklerin kullanıcı izni olmadan oynatılmasını engellemek için oldukça basit bir yol sunar. Bu ayarı uygulayarak, kullanıcılar rahatsız edici seslerden kurtulabilirler.

\4. Safari Tarayıcısında Ses Sekmesi Engelleme\

Safari tarayıcısında ses sekmesi engellemek de oldukça basittir. Ancak, Safari’nin bu konuda daha sınırlı özellikleri bulunduğu için, sadece aktif sekme üzerinde ses kontrolü yapabilirsiniz:

* **Adım 1**: Safari’yi açın.

* **Adım 2**: Sekmeler arasında gezerken, sesli içerik oynatan sekmeye sağ tıklayın.

* **Adım 3**: “Ses Durdur” seçeneğine tıklayın.

Safari, tarayıcı ayarları üzerinden otomatik ses engelleme seçeneği sunmasa da, sesli içerikleri durdurmak için bu manuel yöntem kullanılabilir.

\Ses Sekmesi Engelleme İçin Ekstra İpuçları\

* **Reklam Engelleyiciler Kullanmak**: Web sitelerinde çoğu zaman sesli reklamlar, kullanıcıların deneyimlerini olumsuz etkiler. Popüler reklam engelleyici eklentiler kullanarak bu tür sesli içerikleri engelleyebilirsiniz.

* **Tarayıcı Eklentileri**: Sesli içerikleri engellemek için tarayıcınıza ekleyebileceğiniz bazı eklentiler mevcuttur. Bu eklentiler sayesinde sesli içerikleri anında engelleyebilirsiniz.

* **Web Siteleri İçin Özel Ayarları Kullanma**: Tarayıcılar, belirli sitelere özel izinler vermenize olanak tanır. İhtiyacınız olmayan siteler için sesi kapalı tutabilirken, sadece önemli sitelere ses izni verebilirsiniz.

\Ses Sekmesi Engelleme ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular\

\1. Ses sekmesini engellemek bilgisayarımın hızını artırır mı?\

Evet, ses sekmelerinin engellenmesi, özellikle çok sayıda sekme açık olduğunda bilgisayarınızın kaynaklarını daha verimli kullanmasını sağlar. Sesli içerikler arka planda işlem yaparak sistemin performansını düşürebilir.

\2. Sesli reklamlar nasıl engellenir?\

Reklam engelleyiciler kullanarak, tarayıcınızda sesli reklamları engelleyebilirsiniz. Ayrıca, sesli içeriklere izin veren web sitelerinin ayarlarını değiştirerek sesleri kontrol altına alabilirsiniz.

\3. Tüm tarayıcılarda ses sekmesini engellemek mümkün mü?\

Evet, ses sekmesini engellemek hemen hemen tüm popüler tarayıcılarda mümkündür. Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge ve Safari gibi büyük tarayıcılar, sesli içerikleri engellemeyi sağlayan ayarları sunmaktadır.

\Sonuç olarak, ses sekmesi engellemek, kullanıcıların internet deneyimlerini daha rahat hale getirmek için önemli bir adımdır. Farklı tarayıcılarda uygulanabilir yöntemler sayesinde, arka planda ses çalan sekmeleri kolaylıkla kapatabilirsiniz. Ayrıca, reklam engelleyici yazılımlar kullanarak da daha sessiz bir internet deneyimi elde edebilirsiniz.\