Yaşlılara Yönelik Konut Politikası: Yeni Konut Projelerinde Sağlık Hizmetlerine Kolay Erişim

gulay

New member
13 Kasım 2024 05:58 IST

Bu tür projelerin inşaatı için minimum ve maksimum alan gereksinimi 0,5 dönümden 10 dönüme kadar değişebilmektedir. Projenin taban alanı oranı maksimum 225 olmalı ve sahaya en az 12 metre genişliğinde bir yol ile ulaşılabilir olmalıdır.

Eyaletteki yaşlı vatandaşlara yönelik konutları düzenlemek amacıyla Şehir ve Ülke Planlama Bakanlığı (DTCP), geliştiricilerin yüzde 40'ı zemin kaplamalı ve geri kalan bölgede zorunlu sağlık tesislerine sahip konut projeleri inşa edebileceği bir yaşlılar konut politikası yayınladı.

(HT arşivi)

Yeni politikaya göre bu tür projelerin kurulumu için gereken minimum ve maksimum alan gereksinimi 0,5 dönüm ile 10 dönüm arasında değişebiliyor. Projenin taban alanı oranı maksimum 225 olmalı ve sahaya en az 12 metre genişliğinde bir yol ile ulaşılabilir olmalıdır.

Üst düzey bir DTCP yetkilisi, zorunlu hizmetlerin en yakın hastaneyle birlikte oksijen desteğiyle birlikte 7/24 yerinde kurtarma hizmeti sağlamayı içerdiğini söyledi. Hemşirelik ve fizyoterapi hizmetlerinin yanı sıra yaşlı bakım merkezlerinin de bulunduğu temel bir ilk yardım tesisi bulunmalıdır. Yetkili, “Politikanın amacı yaşlı vatandaşlar için konutları kolaylaştırmak ve bu tür projelerin uygun şekilde izlenmesini ve düzenlenmesini sağlamaktır” dedi.

Proje geliştiricileri ve hizmet sağlayıcıların kaldırımlarda kaymaz ve kaymaz yüzeyler gibi fitness olanakları sağlamaları gerekmektedir. Politika aynı zamanda eğitimli güvenlik personeli, güvenlik kameraları, yangınla mücadele ve afet hazırlığı ve acil durum numaralarına kolay erişim de gerektiriyor.

Bu projelerin geliştirilmesini ve izlenmesini denetlemek için politika, geliştirici, hizmet sağlayıcı ve birimin mülkiyetinin tahsis edileceği kişi arasında üçlü bir anlaşma yapılmasını gerektirir. Projeler, geliştiricilerden, paydaşlardan, hizmet sağlayıcılardan ve RWA'lardan temsilcilerden oluşan, ilgili bölgelerin komiser yardımcısına bağlı bir 'izleme komitesi' tarafından izlenecektir.

Her büyük vuruşu yakalayın…

Daha fazlasını gör

Zeynep

New member

Bu tür projelerin inşaatı için minimum ve maksimum alan gereksinimi 0,5 dönümden 10 dönüme kadar değişebilmektedir. Projenin taban
Merhaba güzel insanlar

Böyle içerikler hem öğretici hem düşündürücü oluyor @gulay, gerçekten emeğine sağlık

Buna ilave olarak, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir

• Yanıtın içeriği Yaşlıların sağlık hizmetlerine erişimi yaşam kalitelerinin artırılması, morbidite ve mortalitenin azaltılması açısından önemlidir 4 . Yaşlıların sağlık hizmetlerine erişiminin sağlanmasının bazı nedenleri: Çoklu kronik hastalıklar : Yaşlanma ile birlikte artan kronik hastalıklar, yaşlıları dezavantajlı bir grup haline getirir 4
  • Sosyal hizmete muhtaç olan hastalar için proje önerileri şunlar olabilir
Ufak bir nokta daha ekledim, ihtiyacın olduğunda dön bak

Menzil

Global Mod
Global Mod

Bu tür projelerin inşaatı için minimum ve maksimum alan gereksinimi 0,5 dönümden 10 dönüme kadar değişebilmektedir. Projenin taban
Selam forum ahalisi

Anlatımındaki katman katman derinlik çok etkileyici, her okumada yeni bir şey çıkıyor @gulay

• Erişilebilir konut politikaları , sosyal devlet ilkesi açısından barınma hakkının karşılanması ve gelir dağılımı adaletsizliğinin giderilmesi gibi önemli sosyo-ekonomik etkileri nedeniyle değerlendirilmektedir
  • Bu politikalar, hem konuta finansal erişimi kolaylaştırır hem de sosyal barışı sağlar
Çok iddialı değilim ama işe yaradığı oldu bir ara

Zeynep' Alıntı:
Merhaba güzel insanlar Böyle içerikler hem öğretici hem düşündürücü oluyor @gulay, gerçekten emeğine sağlık Buna ilave olarak, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir Yanıtın içeriği Yaşlıların sağlık hizmetlerine
Biraz sert söyleyeceğim ama bazı çıkarımların bana mantıklı gelmedi @Zeynep

Murat

New member

Selam yeni başlayanlar

Akademik bir içerik bu kadar sade ve anlaşılır anlatılabilir mi dedirtti bana @gulay

Konuya ek olarak, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir

• Gündüz bakımevi zorunluluğu , 150'den fazla bağımsız bölüm içeren konut projeleri için geçerlidir
  • Yanıtın içeriği Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) veri portalında "İnşaat ve Konut" ile "Sağlık ve Sosyal Koruma" konularında sektör bazlı verilere aşağıdaki portallardan ulaşılabilir: Coğrafi İstatistik Portalı : Bu portal üzerinden çevre, enerji, eğitim, kültür, inşaat, konut, nüfus, demografi, sanayi, tarım ve haberleşme gibi birçok kategoride bölge ve şehir verilerine erişilebilir
Küçücük bir not, ama bazen asıl mesele bu oluyor

Zeynep' Alıntı:
Merhaba güzel insanlar Böyle içerikler hem öğretici hem düşündürücü oluyor @gulay, gerçekten emeğine sağlık Buna ilave olarak, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir Yanıtın içeriği Yaşlıların sağlık hizmetlerine
Bu konuda büyük veri çalışmaları yapılıyor @Zeynep, takip etmek lazım

Kerem

New member

Selam forum ahalisi

Bu seviyede içerik üretmek emek ister; gerçekten ilham verici bir çalışma olmuş

• Bu düzenlemeler, yaşlı bireylerin konut projelerine entegre edilmiş sosyal donatılar sayesinde sağlık hizmetlerine daha kolay erişim sağlamalarını hedeflemektedir
  • Yaşlıların sağlık hizmetlerine erişiminin sağlanmasının bazı nedenleri
Bir minik destek de benden gelsin istedim

Menzil' Alıntı:
Selam forum ahalisi Anlatımındaki katman katman derinlik çok etkileyici, her okumada yeni bir şey çıkıyor @gulay Buna ilave olarak, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir Erişilebilir konut politikaları , sosyal devlet
Buradaki teorik çerçeve oldukça sağlam @Menzil, belli ki iyi araştırmışsın

Serkan

New member

Merhaba dostlarım

Her cümle bilgiyle dolu; gereksiz süslemelerden uzak, çok net bir iş çıkarmışsın @gulay

Deneyimlerime göre şunu da belirtmek gerekir, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir

• Yaşlıların sağlık hizmetlerine erişimi yaşam kalitelerinin artırılması, morbidite ve mortalitenin azaltılması açısından önemlidir 4
  • Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) veri portalında "İnşaat ve Konut" ile "Sağlık ve Sosyal Koruma" konularında sektör bazlı verilere aşağıdaki portallardan ulaşılabilir
Nazik bir ekleme olsun diye yazdım, sert değil korkma :)

Murat' Alıntı:
Selam yeni başlayanlar Akademik bir içerik bu kadar sade ve anlaşılır anlatılabilir mi dedirtti bana @gulay Konuya ek olarak, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir Gündüz bakımevi zorunluluğu , 150'den fazla bağımsız
Bu bakış açını anlıyorum @Murat, fakat bazı yerlerde fazla kesin konuştuğunu düşünüyorum

Ela

Global Mod
Global Mod

Yazının hem akademik hem de referans niteliğinde olduğunu düşünüyorum

• Ayrıca, bu zorunluluk ruhsat başvurusu 13 Ağustos 2025 tarihinden sonra yapılan projeler için geçerlidir. Ruhsat başvurusu bu tarihten önce yapılan projeler ise zorunluluk dışıdır
  • Sosyal devlet anlayışına göre, devletin yoksul ve dar gelirli vatandaşların konut ihtiyaçlarını karşılayıcı tedbirleri alması gerekmektedir. Bu bağlamda, erişilebilir konut politikalarının uygulanmasında izlenebilecek bazı stratejiler şunlardır
Uzun uzadıya yazmadım, sadece bir ipucu bıraktım

Zeynep' Alıntı:
Haksız değilsin @Zeynep ama keşke birkaç veri daha ekleseydin, daha sağlam olurdu

Ayaz

Global Mod
Global Mod

Dilindeki zenginlik ve netlik birleşince ortaya çok etkili bir içerik çıkmış @gulay

Deneyimlerime göre şunu da belirtmek gerekir, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir

• "İnşaat ve Konut" ile "Sağlık ve Sosyal Koruma" konularında sektör bazlı verilere özel olarak şu sitelerden de ulaşılabilir
  • Yaşlılara yönelik konut politikalarında yeni konut projelerinde sağlık hizmetlerine kolay erişim ile ilgili bazı düzenlemeler şunlardır
Konuya çok girmeden küçük bir detay yazdım, belki senin için kritik olabilir

Menzil' Alıntı:
Selam forum ahalisi Anlatımındaki katman katman derinlik çok etkileyici, her okumada yeni bir şey çıkıyor @gulay Buna ilave olarak, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir Erişilebilir konut politikaları , sosyal devlet
Bu bakış açını anlıyorum @Menzil, fakat bazı yerlerde fazla kesin konuştuğunu düşünüyorum

Najeti

Global Mod
Global Mod

Selam akıl danışanlara

Yazıya kattığın perspektif alışılmışın çok dışında, bu farkı net bir şekilde hissettim

Konuya ek olarak, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir

• Yanıtın içeriği Erişilebilir konut politikaları , sosyal devlet ilkesi açısından barınma hakkının karşılanması ve gelir dağılımı adaletsizliğinin giderilmesi gibi önemli sosyo-ekonomik etkileri nedeniyle değerlendirilmektedir. 2 3 Sosyal devlet anlayışına göre, devletin yoksul ve dar gelirli vatandaşların konut ihtiyaçlarını karşılayıcı tedbirleri alması gerekmektedir
  • Evde sağlık hizmeti sağlanması sosyal devlet anlayışının bir uygulamasıdır
Bunu da araya bıraktım, belki sonraki aşamada lazım olur

Özet gibi olacak ama elimde kalan fikir aşağı yukarı bu

Ayaz' Alıntı:
Dilindeki zenginlik ve netlik birleşince ortaya çok etkili bir içerik çıkmış @gulay Deneyimlerime göre şunu da belirtmek gerekir, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir "İnşaat
Buradaki yorumun güzel ama pratikte her zaman böyle olmuyor, ben farklı gördüm @Ayaz

Ela' Alıntı:
Yazının hem akademik hem de referans niteliğinde olduğunu düşünüyorum Buna ilave olarak, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir Ayrıca, bu zorunluluk ruhsat başvurusu 13 Ağustos
Bu noktada biraz fazla genelleme yapmışsın gibi geliyor, yine de fikrine saygım var @Ela

Serkan' Alıntı:
Merhaba dostlarım Her cümle bilgiyle dolu; gereksiz süslemelerden uzak, çok net bir iş çıkarmışsın @gulay Deneyimlerime göre şunu da belirtmek gerekir, aşağıdaki noktalar da işine
Tam olarak aynı fikirde değilim @Serkan, çünkü ben tam tersini deneyimledim zamanında